Čatež ob Savi

Čatež ob Savi
Čatež ob Savi
Tam, kjer se dolenjska lepotica Krka sreča s svojo najdaljšo sestro Savo, prav tam leži prijetna vasica Čatež ob Savi, stisnjena ob zadnje obronke Gorjancev. Po ljudski pripovedi naj bi ime dobila po Čatežu – napol človeku, napol kozlu.

Pa si pripoved oglejmo:
»Čatež  je bil pol človek pol kozel. Imel je rogove, dolga ušesa, brado, srednje veliko postavo in starikav obraz. Ljudje so ga videvali, kako sedi na skalah nad vasjo in se greje na soncu. Drvarjem v gozdu je prinašal sveže vode, pastirjem pa je nabiral jagode in maline. Toda gorje tistemu, ki bi se mu posmehoval. Takrat bi Čatež začel z gore nad vasjo valiti skale, ki bi pokopale pod seboj hiše zasmehovalcev.
Včasih je strašil popotnike, oponašal njihove glasove in jih tako zvabljal na napačno pot. Pokazal se je vrh pečin ali na močvirnih tleh, kjer je iskal izvire vode. Na krajih, kjer so ljudje videvali Čateža, so mnogokrat našli izvire dobre vode.«

Očitno je v tej pripovedki tudi nekaj resnice, ker pri nas narava z vodo ni skoparila, saj nam je podarila obilo kvalitetne pitne vode, zdravilne termalne vode, reke, potoke, studence in ni razlogov, da ljudski pripovedi ne bi verjeli.

Zakaj ne bi Čateža in njegovih vodnih zakladov odkrili tudi vi?

Čatež ob Savi s Termami Čatež in okolico vam ponuja obilo možnosti za prijetno preživetje počitniških dni, bodisi da jih želite preživeti aktivno, ali pa bolj ležerno. Ponuja vam raziskovanje lepot narave s kolesi med vinogradi, z veslanjem po reki Krki ali pa kar peš po skrivnih stezicah Čateža do cerkvice svetega Vida, od koder se razprostira prijeten pogled na bližnjo in daljno okolico. Svojo pot boste lahko nadaljevali po Podgorjanski vinski cesti, kjer boste lahko spoznali vse skrivnosti našega Cvička. Toda pazite, da vas škrat Čatež ne zvabi na napačno pot. Tudi ribiči in lovci bodo pri nas našli prijetne kotičke za svoje konjičke. Po prijetnih izletih vas vabimo, da se razvajate in odpočijete v številnih bazenih Termalne riviere, zvečer pa vam ponujamo obilo gastronomskih užitkov v gostinskih lokalih in hotelih, kjer ne bodo pozabili tudi na pristni domači Cviček iz bližnjih vinogradov. Postanite naš gost, mi pa bomo poskrbeli, da se boste k nam vedno radi vračali.

Gručasto naselje stoji v bližini sotočja rek Krke in Save na severu ter gričevnatim podnožjem Gorjancev na jugu, ob glavni cesti Ljubljana-Zagreb na nadmorski višini 170 m. Področje vasi je bilo naseljeno že okoli 5000 let pred našim štetjem. Tu so živeli Iliri in Kelti, Rimljani so imeli svoje rimske terme. Skozi vas je potekala rimska cesta, nad vasjo na čateškem Griču pa veliko utrjeno naselje. Za Rimljani so prišli Langobardi, za njimi pa Slovani. Nad vasjo se vzpenja Šentviška gora, vrh katere stoji v osnovi romanska cerkev sv. Vida. V naselju je župnijska cerkev sv. Jurija iz 19. stoletja, ki je bila že v 14. stoletju sedež pražupnije.
V bližini vasi so TERME ČATEŽ, ki ležijo 1,5 km vzhodno na ravnini v blagem okljuku reke Save. Vrelce so odkrili že leta 1797, vendar so ob njih šele 1924 uredili zdravilišče. Danes je tu velik turistično rekreacijski kompleks. Voda s temperaturo od 57 °C do 64 °C je zdravilna za revmatizem.
Število prebivalcev v zadnjih 200 letih: l. 1800 (160), l. 1869 (235), l. 1900 (264), l. 1931 (218), l. 1961 (360), l. 1971(  375) l. 1981 (368), l. 1991 (329) in l. 2019 (320).
Naselje Čatež ob Savi je doživelo dva velika udarca in to obakrat zaradi graditve avtoceste. Leta 1952 je bila skozi Čatež speljana hitra cesta. Takrat je bilo porušenih več domačij, leta 2002 pa se je zgodba ponovila, ko je bilo zaradi izgradnje avtoceste porušenih 11 domačij in se je iz kraja odselilo večje število ljudi.
Na Čatežu ob Savi je bil leta 2000 blagoslovljen nov župnijski dom, ki služi potrebam v župniji. V letu 2005 pa je bil na mestu nekdanje osnovne šole narejen Dom krajanov za potrebe čateških krajanov.

Čatež ob SaviČatež ob SaviČatež ob SaviČatež ob Savi