Predstavitev KUD Anton Kreč Čatež ob Savi

 
Kulturno umetniško društvo Anton Kreč Čatež ob Savi je bilo ustanovljeno januarja 1998 na pobudo cerkvenega mešanega pevskega zbora. Društvo smo ustanovili zato, ker smo že kot cerkveni zbor sodelovali na večini prireditev v domačem kraju (srečanja izgnancev, upokojencev, otvoritve in blagoslovi cest, domov...). Ime Anton Kreč smo izbrali po duhovniku, ki je deloval na Čatežu po 1. svetovni vojni. Po potresu leta 1917 je obnovil zelo poškodovano cerkev, sezidal novo župnišče, ustanovil je cerkveni zbor, župnijske kašče je predelal v dvorano, kjer so uprizarjali igre, ki jih je tudi sam učil. Skratka bil je vodilo kulturnega življenja v kraju.

KUD je v začetku imelo samo pevsko sekcijo in sicer mešani in moški pevski zbor (okoli 30 članov). Mešani PZ se udeležuje vsakoletne revije Pesem Posavja, sodeluje na dekanijskih pevskih revijah in na vseh kulturnih prireditvah v kraju. Poleg vsega naštetega sodeluje vsako nedeljo pri maši, moški zbor pa tudi na večini pogrebov. Zborovodja je že vrsto let Ignac Slakonja, v zadnjem letu pa se v zborovodske vode podaja tudi Jure Juratovac.
                          
                                                          zborovodja Ignac Slakonja (2013)                                                                                        Mešani pevski zbor Anton Kreč Čatež (2013)

Februarja 2004 so se društvu pridružile Ljudske pevke iz Žejnega. To je skupina šestih pevk, ki so si dale za nalogo ohranjati in gojiti našo domačo pesem. Sodelujejo na raznih srečanjih v domačem kraju in tudi na občinskih srečanjih ljudskih pevcev in godcev. Rade gostujejo po svetu, bile so že v Kanadi, Italiji, v Srbiji, Hrvaški … Leta 2016 so prejele zlato priznanje za doseganje državne ravni na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.
                                                                        
                                                                   Ljudske pevke Žejno (2013)                                                                                   Ljudske pevke Žejno (2019)

Januarja 2012 smo v društvu ustanovili novo vokalno-instrumentalno sekcijo z imenom Skupina TRTA. Člani novoustanovljene sekcije so že v prvem letu svojega delovanja priredili dva velika koncerta v brežiški Športni dvorani, v društvu pa so poskrbeli za poživitev in še večjo povezanost med člani.

                           
                                                           Skupina TRTA (2013)                                                                                                                         Skupina TRTA (2019)

Društvo tradicionalno prireja božični koncert in srečanje ljudskih pevcev Pa se sliš` ter skoraj vsako leto še kakšen koncert vmes. V letu 2013 smo obeležili 15-letnico delovanja KUD, na kateri smo se skozi besedo in sliko sprehodili po 50 letni zgodovini zborovskega petja na Čatežu, ko je mesto organista in zborovodje prevzel Ignac Slakonja.

Trenutno je v društvu 45 članov, med nami pa vladajo zelo pristni, »družinski« odnosi, ki nas med sabo trdno povezujejo. Mešani pevski zbor se srečuje na vajah vsak petek ob 20. (v poletnem času) ali ob 19. uri (v zimskem času) na Rimski 12, na Čatežu, Ljudske pevke Žejno imajo vaje ob sredah zvečer v vaškem domu na Žejnem, Skupina TRTA pa se srečuje ob sredah na različnih lokacijah.
 
Kontakt:
Katarina Slakonja (031 504 795)
kud.antonkrec@gmail.com
 
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti